ÇOK TARAFLI PROGRAMLAR - ULUSLARARASI ÜYELİKLER

Ülkemiz COST (Bilimsel ve Teknik Araştırma Alanında Avrupa İşbirliği) ve EMBC (Avrupa Moleküler Biyoloji Konferansı) gibi çeşitli Avrupa araştırma programlarının; KEİ (Karadeniz Ekonomik İşbirliği) ve EİT (Ekonomik İşbirliği Teşkilatı) gibi bölgesel örgütlerin ve OECD ve UNESCO gibi uluslararası kuruluşların faaliyetlerine aktif olarak katılmaktadır.

Türk bilim insanlarının söz konusu kuruluşlar tarafından organize edilen ilgili etkinliklere katılımı TÜBİTAK tarafından desteklenmekte ya da izlenmektedir.

Programlar hakkında detaylı bilgi için linklere tıklayınız:

BAZI PROGRAMLAR HAKKINDA BİLGİLER:

Belmont Forum, küresel çevre değişiklikleri alanındaki araştırmaları uluslararası ve disiplinler arası bir yaklaşımla desteklemek amacıyla dünyanın önde gelen bilimsel ve teknolojik araştırma kuruluşlarının oluşturduğu bir gruptur.

Ortak Araştırma Aksiyonu (Colloboreative Research Action – CRA)

Belmont Forum, ortak araştırma aksiyonları aracılığıyla küresel çevre değişikliği araştırmalarına destek vermektedir.

Ortak Araştırma Aksiyonları (CRA) çoğunlukla Ortak Çağrılar aracılığıyla yürütülmektedir. En az üç ülkeden araştırmacılardan oluşan uluslararası konsorsiyumlar destek alabilmektedir. Konsorsiyumun doğa bilimcileri, sosyal bilimciler, beşeri bilimciler ve politika yapıcılar, denetçiler ve özel sektör gibi araştırma kullanıcılarından oluşması gerekir. Belmont Forum Ortak Araştırma Aksiyonları Anlaşması uyarınca, her Belmont Forum üyesi kendi ülkesinden araştırmacıları desteklemektedir.

Her bir Ortak Araştırma Aksiyonu, bir Belmont Forum üye ülkesinde Tema Program Ofisi (TPO) tarafından yürütülmektedir. Çağrılar, çağrıya katılan her bir ülkenin bir temsilcisinin yer aldığı Program Koordinatörleri Grubu (GPC) tarafından izlenmektedir.

Ortak Araştırma Aksiyonları, küresel çevresel değişim sorunları gibi Belmont Forum önceliklerine odaklanmakta ve doğa bilimcilerinin, sosyal bilimcilerin ve kullanıcıların yeni ortaklıklar kurmasını desteklemektedir.

Web Adresi:  https://www.belmontforum.org/ cras#open

Tübitak Bağlantı: https://tubitak.gov.tr/tr/destekler/belmont-forum

(Avrupa Bilim ve Teknoloji İşbirliği), araştırma ve inovasyon ağları için bir fonlama kuruluşudur., Avrupa genelinde ve ötesinde araştırma girişimlerini birbirine bağlamaya yardımcı olur ve araştırmacıların ve yenilikçilerin fikirlerini meslektaşlarıyla paylaşarak herhangi bir bilim ve teknoloji alanında geliştirmelerini sağlar. COST aksiyonları araştırmayı, inovasyonu ve kariyerleri destekleyen dört yıllık bir süreye sahip aşağıdan işbirliği ağları olarak tanımlanabilir. Avrupa genelinde ve ötesinde araştırmacılar, mühendisler ve akademisyenler arasında çok uluslu işbirliğini destekleyen en uzun süredir devam eden bir Avrupa çerçeve anlaşmasıdır. COST projeleri, bilim ve teknoloji araştırma ağları olarak bilinen COST aksiyonlarını  kurarak araştırmacıların ve yenilikçilerin bağlantı kurmasına olanak tanır. COST, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir programdır ve araştırmacıların disiplinler arası araştırma ağları kurmalarını teşvik eder.

Resmi Web Adresi :   https://www.cost.eu/

Tübitak Bağlantı: https://tubitak.gov.tr/tr/destekler/uluslararasi-birlikleri/coklu-birligi-programlari/cost-bilim-ve-teknolojide-avrupa-isbirligi

IRASME, küçük ve orta ölçekli işletmelerin inovasyon kapasitelerini artırmayı amaçlayan uluslararası bir araştırma projesi destek ağıdır. Sekreteryası Alman Endüstriyel Araştırma Dernekleri Federasyonu (AIF) tarafından yürütülmektedir. Üye ülkeler arasında Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Kanada, Lüksemburg bulunmaktadır. Ağın amacı, KOBİ’lere uluslararası yenilik projeleri aracılığıyla teknolojik bilgi kazandırmak, işbirliği ağları oluşturmak ve küresel rekabet edebilirliklerini geliştirmektir. Türkiye’den KOBİ-akademi işbirliği ile yapılan başvurular tercih edilmektedir ve projelerin en az iki üye ülke içermesi gerekmektedir. Proje bütçesinin en az %50’sinin özel sektöre ayrılması zorunludur. Projelerde sanayi-akademi işbirliği aranır ve en az iki ülke ile KOBİ-KOBİ işbirliği projeleri desteklenebilir. Başvurularda her ülkeden en az bir KOBİ’nin yer alması ve toplam bütçenin en az %50’sinin özel sektöre ayrılması gerekmektedir. Proje süresi en fazla 36 ay olabilir. TÜBİTAK’tan talep edilen katkı, proje bütçesi ile destek oranının çarpılmasıyla hesaplanır. IRASME 34. ÇAĞRIDA Proje başına maksimum 325.000 Avro, yükseköğretim kurumları ve kamu kuruluşları için 100.000 Avro destek verilmiştir. Uluslararası başvuru ile birlikte ulusal başvuru da yapılmalıdır. Türkiye’deki araştırmacılar başvurularını TÜBİTAK portalı üzerinden yapabilirler. Başvuruların ulusal kurallara uygun hazırlanması gerekmektedir; detaylar Ulusal Kurallar ve Süreçler dokümanında bulunmaktadır. Katılımcıların 1071 Programı – Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılım Kapasitesinin Artırılması Destek Programı kurallarına uymaları ve tekliflerini buna göre sunmaları gerekmektedir.

Beklenti: 35. IraSME teklif çağrısının 2024 Aralık ayı başında açılması beklenmektedir. Son başvuru: 26 Mart 2025.

Web Adresi: https://www.ira-sme.net

TÜBİTAK Bilgilendirme: https://tubitak.gov.tr/tr/irasme

Akdeniz Bölgesi Araştırma ve Yenilik Ortaklığı (PRIMA), Akdeniz bölgesinde su kıtlığı ve gıda güvenliği gibi kritik zorlukları ele almak için kurulan bir AB Kurumsallaşmış Ortaklığıdır PRIMA, kuruluşundan bu yana AB, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri arasında bilimsel iş birliğini teşvik etmede önemli bir rol oynamıştır. Başlangıçta 31 Aralık 2028’e kadar Ufuk 2020 çerçevesi altında sonuçlanması planlanan PRIMA’nın faaliyetleri, AB Kararı (AB) 2024/1167 ile Ufuk Avrupa çerçevesi (2025-2027) kapsamında genişletilmiştir. Bu uzatma, PRIMA’nın AB, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliğini güçlendirme ve özellikle Akdeniz olmak üzere daha geniş bir mahalleye daha odaklı bir yaklaşım sürdürme taahhüdünü yansıtmaktadır; bu, AB Başkanı Ursula von der Leyen’in ikinci dönemi gündeminde yansıtılmıştır ve yakın zamanda Akdeniz Komiseri atanması, bölgeye olan artan ilgiyi yansıtmaktadır. 2027 sonrasındaki gelecekteki faaliyetlere hazırlık olarak, Ufuk Avrupa Programı altında desteklenen FUTURE4PRIMA projesi, gelecek Çerçeve Programı (FP10) kapsamında yenilenen bir ortaklık içinde araştırma ve inovasyon girişimlerini birlikte oluşturmaya ve uygulamaya yöneliktir. Bu proje, zaten sınırlı olan kaynakları (su, toprak, enerji) etkileyen iklim değişikliği, salgınlar ve çatışmalar gibi birbirine bağlı sorunları ele almak için araştırma ve inovasyon önceliklerini belirleyecektir. Akdeniz bölgesi, bu faktörler nedeniyle şiddetlenmesi beklenen benzersiz zorluklarla karşı karşıyadır. Değişen yağış modelleri ve aşırı hava olayları gibi iklim etkileri, nüfus artışı, kentleşme ve ekonomik gelişmeyle birleşerek zaten sınırlı olan kaynakları daha da zorlamaktadır. Bu sorunların ele alınması, bölgenin ekosistemlerinin, kültürel mirasının ve sosyo-ekonomik koşullarının kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını gerektirmektedir ve bu da Ar-Ge iş birliği girişimleriyle çözülebilir. FUTURE4PRIMA Projesi tarafından su-enerji-gıda-ekosistem Bağlantısı yaklaşımına vurgu yaparak Akdeniz bölgesindeki kritik zorlukları ve potansiyel yenilik ve iş birliği alanlarını belirlemeye odaklanan bir anket hazırlanmıştır. Anket, Araştırma Fonlama Organizasyonları ve özel sektörden görüş toplamak amacıyla yürütülen kapsamlı bir çabanın parçasıdır. Anket sonuçları, FUTURE4PRIMA konsorsiyumu ve PRIMA girişiminin önümüzdeki yıllarda araştırma ve inovasyon önceliklerini belirlemesine, PRIMA 2’nin (2028-2035) bir sonraki aşamasını şekillendirmesine rehberlik edecektir.

PRIMA Web Adresi: https://prima-med.org/what-we-do/sections/section-1/?nowprocket=1