Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Alman Araştırma Vakfı (DFG) arasında imzalanan ikili anlaşma çerçevesinde uluslararası ortak araştırma ve yenilik projeleri finanse edilecektir. TÜBİTAK – DFG İşbirliği Programı çerçevesinde ortak proje önermek isteyen başvuru sahiplerinin Türk/Alman proje ortaklarını kendilerinin bulması gerekmektedir. TÜBİTAK ve DFG, işbirliği yapılacak ortakların eşleştirilmesine müdahale etmemektedir. Türk başvuru sahipleri için TÜBİTAK’ın, Alman başvuru sahipleri için ise DFG’nin uygunluk şartları geçerlidir.
Türk ve Alman ortaklar ortak bir bilimsel proje hazırlamalıdır. Her ülkeden ekipler, ilgili fon kuruluşuna fon başvurusunda bulunacak bir ulusal bilimsel koordinatör belirlemelidir. Teklifler, ilgili fon kuruluşunun teklif hazırlama talimatlarına göre hazırlanmalıdır. DFG ve TÜBİTAK’a sunulan proje önerilerinin bilimsel içeriği aynı olmalıdır. Proje önerileri, her bir ulusal bilim koordinatörü tarafından ilgili fon kuruluşuna paralel olarak sunulmalıdır. Başvurular yıl boyunca kabul edilmektedir.
TÜBİTAK ve DFG, proje önerilerini kendi bilimsel değerlendirme kriterlerine göre değerlendirecektir. Her iki kuruluş bilimsel değerlendirme sonuçlarını paylaşacak ve yalnızca her iki taraf için de uygun bulunan çakışan projeler finanse edilecektir. Çağrıda herhangi bir tematik kısıtlama bulunmamaktadır. Projeler, araştırmacı ve bilgi değişimi yoluyla hayata geçirilecektir. Hiçbir kota, her bir yöndeki bireysel bilim insanı ve uzman değişimlerinin sayısını sınırlamayacaktır. TÜBİTAK ve DFG arasındaki ilgili ikili anlaşmaya dayanarak, her iki taraf da kendi ulusal ekibinin masraflarını karşılayacaktır.
Alman baş araştırmacılar için genel bilgiler: Almanya’daki araştırmacılar, tekliflerini DFG’nin Araştırma Hibeleri Programına (http://www.dfg.de/research_grants) göre, https://www.dfg.de/formulare/50_01/50_01_en.pdf belirtilen yönergelere uygun olarak hazırlamalıdır. Bu form aynı zamanda DFG tarafından finanse edilecek başvuru sahipleri için uygunluk kriterlerini de içermektedir. Başvuru için DFG’nin başvuru aracı http://www.dfg.de/elan/ bakınız.
Türkiye’deki başvuru sahipleri, tekliflerini araştırma projesi teklifleri için 1071 program kurallarına (https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/2024-08/1071_arastirma_projeleri_surec_dokumani.pdf) göre hazırlamalıdır. Program kuralları dokümanı, TÜBİTAK tarafından finanse edilecek başvuru sahipleri için uygunluk kriterlerini, ödül parametrelerini ve değerlendirme kriterlerini içermektedir.
Başvuruların toplanması için üç son tarih vardır: 31 Ocak, 31 Mayıs ve 30 Eylül.