Komisyon, ileri malzemeler, tekstiller ve fotovoltaik alanlarında üç yeni Avrupa Ortaklığı oluşturarak Avrupa’nın teknolojik liderliğini ve sürdürülebilirlik hedeflerini ilerletmede önemli bir adım attı.
Ufuk Avrupa altında kurulan bu ortaklıklar, büyümeyi, sürdürülebilirliği ve dayanıklılığı teşvik ederek güçlü, kapsayıcı ve küresel ölçekte rekabetçi bir Avrupa’ya katkıda bulunacaktır.
Ufuk Avrupa 2025-2027 Stratejik Planı’nda kilit olarak tanımlanan üç ortaklık şunlardır:
- Fotovoltaikte Yenilik Avrupa Ortaklığı: Bu ortaklık Avrupa’nın kürsel fotovoltaik (PV) endüstrisini güçlendirecek ve Avrupa Yeşil Mutabatı, REPowerEU Planı ve 2023 Yenilenebilir Enerji Direktifi doğrultusunda yenilenebilir enerjiye, özellikle güneş enerjisine geçişi destekleyecektir. Avrupa’daki PV imalat kapasitesini genişleterek daha dayanıklı bir değer zinciri geliştirecek ve PV değer zincirinin tamamında yaptığı işbirliği aracılığı ile fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltacaktır. Avrupa Komisyonu ve özel sektör ortakları , 2025’ten 2030’a kadar her biri 240 milyon Avroya kadar olmak üzere yatırımlar yapmayı planlamaktadır.
- Geleceğin Tekstilleri Avrupa Ortaklığı: Bu girişim, Sürdürülebilir ve Döngüsel Tekstiller için AB Stratejisi ile uyum sağlayarak sürdürülebilirlik ve döngüsellik açısından tekstil endüstrisinin dönüşümünü destekleyecektir. Dijital inovasyonları ve yeni iş modellerini sektöre entegre ederek Avrupa’nın stratejik özerkliğini güçlendirecek, aynı zamanda hızla değişen küresel pazarda sektörü rekabetçi, dayanıklı ve sürdürülebilir tutmaya yardımcı olacaktır. Avrupa Komisyonu ve özel sektör ortaklarının her biri, 2025-2030 yılları arasında bu ortaklığa 30 milyon Avroya kadar yatırım yapmayı planlamaktadır.
- Yenilikçi İleri Malzemeler Avrupa Ortaklığı: Endüstriyel Liderlik için İleri Malzemeler Tebliği ile uyumlu olan bu ortaklık, ileri malzemeler alanında teknolojik egemenliği ve sanayi rekabetçiliğini güçlendirecektir. Endüstriyel ihtiyaçlara yanıt vererek güvenli ve sürdürülebilir ileri malzemelerin ve döngüsel ekonomiye uygun ilgili teknolojilerin tasarımını, geliştirilmesini ve sanayide kullanımını hızlandıracaktır. Avrupa Komisyonu ve özel sektör ortaklarının her biri, 2030 yılına kadar bu ortaklığa 250 milyon avroya kadar yatırım yapmayı planlamaktadır.
SONRAKİ ADIMLAR
Bu Ortak-programlama ortaklıkları, Avrupa Komisyonu ve diğer ortaklar arasındaki iş birliğinin temelini oluşturan Mutabakat Zaptı çerçevesinde yürütülecektir. Mutabakat Zaptı kabul edilip imzalandığında, ortaklıklar, Ufuk Avrupa Çalışma Programındaki çağrıları aracılığı ile hayata geçirilecek ve ortaklar tarafından ek yatırımlar ve faaliyetler ile desteklenecektir. Bu yeni ortaklıklar kapsamında ilk finansman fırsatları, Ufuk Avrupa 2025 Çalışma Programı’nda yer alacaktır.
Bu yıl içinde, Sanal Dünyalar üzerine dördüncü bir ortaklık başlatılacaktır. Bu ortaklık, Avrupa’nın Dijital On Yılı 2030 vizyonu doğrultusunda açık, birlikte çalışabilir ve güvenli sanal dünyalar oluşturmayı hedefleyerek kapsayıcılığı, gizliliği ve iş fırsatlarını teşvik edecektir.
ARKA PLAN
Bu üç yeni ortaklık, Ufuk Avrupa 2021-2024 Stratejik Planı kapsamında başlatılan 12 ortak-programlama ortaklığı tamamlayarak mevcut portföyü güçlendirecektir.
Ufuk Avrupa kapsamındaki Avrupa Ortaklıkları, AB’nin en önemli zorluklarını ortak araştırma ve inovasyon faaliyetleriyle ele almak üzere özel ve/veya kamu sektöründeki paydaşları bir araya getiren iş birliği girişimleridir.
Ortak-programlama Avrupa Ortaklıkları, ağırlıklı olarak sanayi birlikleri tarafından temsil edilen özel sektör ortakları ile Avrupa Komisyonu arasında yürütülmektedir. Bu ortaklıklar, stratejik araştırma ve inovasyon gündemlerini ileriye taşımak için kamu ve özel sektör arasında ortak taahhütleri teşvik eder. Özel ve kamu ortaklarını bir araya getirerek araştırma ve inovasyon çabalarının uyumlu hale getirilmesine, özel yatırımların artırılmasına ve AB’nin araştırma ve inovasyon ekosisteminde tekrarlayan ve bölünmüş girişimlerin önlenmesine yardımcı olur.