TÜBİTAK bünyesinde yer alan Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), araştırma geliştirme faaliyetlerinin kurum içi ve kurum dışı işbirliğini sağlayan birimdir. Araştırma grupları ile, talepte bulunan üniversite, kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler arasında bir köprü görevi üstlenmiştir.
ARDEB, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı ile evrensel gelişmeler ve ülke öncelikleri doğrultusunda, bilgi ve teknolojinin üretilerek, sonuçların hizmet ve/veya ürüne dönüştürülmesi yoluyla topluma kazandırılması için Ar-Ge faaliyetlerini yürüten bilim insanlarımızı desteklemektedir. Ayrıca Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projeleri Destekleme Programı dahilinde kamu kurumlarımızın Ar-Ge ile giderilebilecek ihtiyaçlarını karşılamak ve sorunlarına çözüm üretmek amacıyla bilim ve teknoloji alanlarında Ar-Ge projelerini desteklemektedir.
ARDEB aşağıda adı geçen bilimsel araştırma gruplarının müdahil olduğu bir süreç ile bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesi, yürütülmesi ve başarıyla sonlandırılması konularında çalışmalarını yürütmektedir.
Bilimsel Araştırma Grupları:
• Kimya ve Biyoloji Araştırma Destek Grubu – KBAG
• Matematik ve Fizik Araştırma Destek Grubu – MFAG
• Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu – SBAG
• Elektrik, Elektronik ve Enformatik Araştırma Destek Grubu – EEEAG
• Mühendislik Araştırma Destek Grubu – MAG
• Çevre, Atmosfer, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Destek Grubu – ÇAYDAG
• Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu – TOVAG
• Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu – SOBAG
• Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu – SAVTAG
• Kamu Araştırmaları Destek Grubu – KAMAG
Amaç
Bu programın amacı, üniversitelerin Ar-Ge potansiyellerinin artırılmasına yönelik belirlenecek çağrı başlıkları kapsamındaki projelerin desteklenmesidir.
Süre: Proje süresinin üst sınırı çağrı duyurusunda belirtilir, ancak 36 ayı geçemez.
Bütçe: Proje bütçesinin üst sınırı ve bütçe ile ilgili diğer hususlar çağrı duyurusunda belirtilir.
Başvuru: Program çağrılı sistemle çevrimiçi başvuru almaktadır. Üniversitelerin Ar-Ge potansiyelinin artırılmasına yönelik çıkılacak çağrı başlıkları, başvuru koşulları, çağrı usulü ve çağrıya özel diğer hususlar Başkanlık tarafından belirlenerek ilan edilir.
Değerlendirme: Çağrı özelinde proje önerilerinin değerlendirme yöntemi Başkanlık tarafından belirlenir ve ilan edilir. Değerlendirme sonucunda destek kararı Başkanlık tarafından verilir.
Web Adresi : 1000 – Üniversitelerin Araştırma ve Geliştirme Potansiyelinin Artırılmasına Yönelik Destek Programı
Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programının amacı, yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi için bilimsel esaslara uygun olan projeler desteklemektir.
PROJE SÜRESİ: Proje süresi en fazla 36 aydır.
PROJE BÜTÇESİ: Proje destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve Kurum hissesi hariç) yıllık bütçe sınırlaması olmaksızın 1.650.000 TL’dir. Burslar ile ilgili üst sınırlar, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıda verilmiştir.
Web Adresi: 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme
Hızlı Destek Modülünün amacı, üniversitelerde, araştırma hastanelerinde ve araştırma enstitülerinde yürütülecek kısa süreli, küçük bütçeli araştırma ve geliştirme projelerine destek sağlamaktır.
PROJE SÜRESİ: Proje süresi en fazla 12 ay olabilir.
PROJE BÜTÇESİ: Proje destek üst limiti (Burs dahil) yıllık 75.000 TL’dir. Bu modül kapsamında yürütücü, araştırmacı ve danışmanlara PTİ ödemesi yapılmamaktadır.
Web Adresi: https://tubitak.gov.tr/tr/destekler/akademik/ulusal-destek-programlari/1002-hizli-destek-modulu
Acil Destek Modülünün amacı; acil veya öngörülemeyen durumlarda ortaya çıkabilecek sorunların giderilmesine yönelik olarak hazırlanacak veya hâlihazırda sürdürülmekte olan bir araştırma kapsamında ihtiyaç duyulan tamamlayıcı nitelikteki araştırma materyali ve veriye erişim vb. desteklerin talep edileceği proje önerilerinin, daha hızlı bir değerlendirme sürecine tabi tutularak desteklenmesidir.
1002-B ACİL DESTEK MODÜLÜNÜN 1002-A HIZLI DESTEK MODÜLÜNDEN FARKI
1002-A kapsamında; kısa süreli ve düşük bütçeli araştırma ve geliştirme projelerine destek sağlanması amacı sürdürülecek, aciliyet içermeyen proje önerileri sunulacaktır. TÜBİTAK destek programları kapsamında yürütülen projeler dışında başka kurum/kuruluşlarda ya da üniversitelerde Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) desteği ile yürütülmekte olan projelere ilave kaynak talebiyle de 1002-A kapsamında destek talep edilebilecektir. 1002-B kapsamında ise, projeler daha hızlı bir değerlendirme sürecine tabi tutularak, başka bir araştırma projesi kapsamında (TÜBİTAK projeleri dahil (*)) ihtiyaç duyulan tamamlayıcı nitelikteki destekler ile acil veya öngörülemeyen durumlarda ortaya çıkabilecek sorunların giderilmesine yönelik olarak sunulan araştırma projelerinde ihtiyaç duyulan veri toplama, araştırma materyaline erişim, cihaz alımı, bakım-onarım gideri vb. desteklerin sağlanması söz konusu olacaktır.
(*) Yürürlükte olan TÜBİTAK destekli bir projede hâlihazırda yapılması gereken bir iş için bu program kapsamında başvuru yapılamayacak, ancak ilgili proje devam ederken/sonuçlandıktan sonra ortaya çıkacak yeni bir çalışma için başvuru yapılabilecektir
PROJE SÜRESİ: Proje süresi en fazla 6 ay olabilir.
PROJE BÜTÇESİ: Proje destek üst limiti (Burs dahil) 60.000 TL’dir. Bu modül kapsamında yürütücü, araştırmacı ve danışmanlara PTİ ödemesi yapılmamaktadır.
Web Adresi: https://tubitak.gov.tr/tr/destekler/akademik/ulusal-destek-programlari/1002-b-acil-destek-modulu
Program, ülkemiz sınırları içinde gelişen deprem, heyelan, kaya düşmesi, sel, çığ, yangın, musilaj gibi doğa kaynaklı afetler sonrası veri toplamak amacıyla saha çalışması yürütecek üniversitelerde ve araştırma enstitülerinde görevli araştırmacıların kısa süreli çalışmalarına destek sağlamak amacındadır.
İrtibat Noktası: mam.afetacil@tubitak.gov.tr
1002-C Programı TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından yürütülmektedir.
Web Adresi: 1002 – Hızlı Destek Programı
Bu destek programının amacı, Ulusal Bilim Teknoloji ve Yenilik Stratejisi çerçevesinde belirlenecek öncelikli alanlarda sonuç odaklı, izlenebilir hedefleri olan, ilgili bilim/teknoloji alanlarının dinamiklerini gözeten ve yurt içinde yapılan Ar-Ge projelerini desteklemek ve bu projeler arasında eşgüdüm sağlamaktır.
PROJE SÜRESİ
PROJE BÜTÇESİ
Proje destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve Kurum hissesi hariç) yıllık bütçe sınırlaması olmaksızın;
Web Adresi: 1003 – Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
AMAÇ
1004 Programının amacı, yükseköğretim kurumları araştırma altyapılarının, Ar-Ge/Tasarım merkezleri ve kamu Ar-Ge birimleri ile iş birliği yaparak ihtisaslaşması ve mükemmeliyet merkezi haline gelmesi için ulusal hedef ve politikalar kapsamında belirlenen öncelikli alanlarda, yurt içinde yapılan, izlenebilir hedefleri olan, bilimsek nitelikli, ticarileşme potansiyeli yüksek araştırma programlarını desteklemektir.
TANIMLAR
Araştırma Altyapısı: Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kurulmaları uygun görülmüş, yükseköğretim kurumları bünyesindeki uygulama ve araştırma merkezlerini,
Araştırma Programı Yöneticisi Kuruluş (APYÖK): Araştırma üniversiteleri, 6550 sayılı Kanun kapsamında yeterlik almış merkezleri ve TÜBİTAK’a bağlı Merkez ve Enstitüler
Araştırma Programı Yürütücüsü Kuruluş (APYK): En az bir projenin yürütülmesinden sorumlu olan, araştırma programı yürütme grubunda yer alan, araştırma altyapısını veya Ar-Ge merkezini veya kamu Ar-Ge birimini, ifade eder.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
TÜBİTAK tarafından yayınlanacak çağrıya, ön başvuruyu, YÖK tarafından belirlenen araştırma üniversiteleri, 6550 sayılı Kanun kapsamında yeterlik almış araştırma altyapıları ve TÜBİTAK’a bağlı Merkez ve Enstitüler, APYÖK olarak yapabilir.
Sunulacak araştırma programlarında; iş birliği platformunun, en az iki Ar-Ge/Tasarım merkezi (5746 sayılı Kanuna göre merkez kabul edilmiş) ve en az iki araştırma altyapısı veya Kamu Ar-Ge biriminden oluşması zorunludur.
Başvurularda yer alan üniversitelerin bünyelerinde başvuru konusu ile uyumlu araştırma altyapılarının olması beklenir.
ARAŞTIRMA PROGRAMI SÜRESİ: Süre en fazla 48 ay olabilir.
ARAŞTIRMA PROGRAMI DESTEK BÜTÇESİ KAPSAMI
Destek miktarı üst limiti çağrı dokümanında belirtilebilir.
Makine-teçhizat, laboratuvar kurulumu, bina yapımı gibi sadece altyapı oluşturmaya yönelik başvurular desteklenmez. Alet, makine, teçhizat, yazılım ve yayın alımı, sarf malzemesi, danışmanlık ve hizmet alımı, seyahat, personel, bursiyer, proje çıktı ve sonuçları paylaşım ve yayım gideri desteklenen harcama kalemleridir.
Web Adresi: 1004 – Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı
Programın amacı; ülkemizde ihtiyaç duyulan, teknolojik dışa bağımlılığımızı azaltacak ve/veya ülkemizin rekabet gücünü artıracak ulusal/uluslararası yeni bir ürün/süreç/yöntem/model geliştirme amacına yönelik uygulamalı araştırma ve/veya deneysel geliştirme projelerinin desteklenmesidir.
PROJE SÜRESİ: Proje süresi en fazla 18 aydır.
PROJE BÜTÇESİ: Proje destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ)* ve Kurum hissesi hariç) 650.000 TL’dir.
Web Adresi: 1005 – Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı
Kamu kurumlarının Ar-Ge ile giderilebilecek ihtiyaçlarının karşılanması ya da sorunlarının çözümü amacıyla 10 Mart 2005 tarihinde yapılan “Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK)” toplantısında alınan karar doğrultusunda Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) başlatılmıştır.
Program ile;
yerine
hedeflenmektedir.
Kamu kurumları tarafından tespit edilen sorunların çözümüne ve/veya ihtiyaçlara yönelik olarak ilan edilen çağrılara üniversiteler, kamu Ar-Ge birimleri ve özel kuruluşların bilgi birikimi, yetişmiş insan gücü ve alt yapı imkanları kullanılarak sunulan Ar-Ge nitelikli projeler desteklenmektedir.
Kamu kurumlarının Ar-Ge nitelikli ihtiyaçlarını giderme öncelikli hedefi yanında;
1007 Programına sunulan projeler iki Araştırma Destek Grubu tarafından desteklenmektedir.
KAMAG – Kamu Araştırmaları Destek Grubu
SAVTAG – Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu
Destek Kapsamı
Program Kapsamı
Ar-Ge’ye dayalı çözüme ihtiyacı olan ve proje sonuçlarının uygulanmasını taahhüt eden kamu kurumları “Müşteri Kurum”; proje hazırlama ve proje yürütme, beceri, deneyim ve altyapısına sahip; projenin yürütüldüğü kamu Ar-Ge birimi, üniversite ve/veya özel kuruluş ise “Proje Yürütücüsü Kuruluş” olarak programda yer alırlar.
Desteklenecek projeler çıktılarına göre dört farklı nitelikte olabilir:
Müşteri Kurum, 1007 Programı kapsamında desteklenen projelerin çıktılarını kullanmayı taahhüt ettiği Proje Sonuçları Uygulama Planını (PSUP) TÜBİTAK’a sunmaktadır. TÜBİTAK proje sonuçlarının müşteri kurum tarafından uygulamaya aktarılmasını bu plana göre takip etmektedir. Teknoloji birikim projelerinde PSUP yerine proje yürütücüsü kuruluşlar tarafından Teknoloji Kazanım Yol Haritası (TKYH) düzenlenmekte ve bu yol haritası doğrultusunda teknoloji geliştirme süreci izlenmektedir.
Proje Süresi: 1007 Programı kapsamında sunulan projelerin Ar-Ge süresi en fazla 48 aydır.
Çağrı Bütçesi: Bütçe üst limitleri çağrı sürecinde belirlenmekte olup çağrı konusuna ve kapsamına göre değişmektedir.
Proje Destek Bütçesi: Personel (yürütücü, araştırmacı, danışman, bursiyer), makine-teçhizat, sarf malzemesi, hizmet alımı ve seyahat giderleri %100 oranında desteklenmektedir. Özel kuruluşların seri üretim amacıyla da kullanılabilecek makine-teçhizat talepleri en fazla %40 oranında desteklenmektedir. Ayrıca, proje bütçesinin %10’u oranında kurum hissesi ve %20’sini geçmemek üzere Bilgi ve Kazanımların Sürekliliği Bütçesi verilmektedir.
Web Adresi: 1007 – Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini D.P.
Araştırma Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan “3001- Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı” 7 Temmuz 2018 tarihi itibariyle başvuruya kapatılmıştır.
Mevcut projeler için koşullu (*) olarak PTİ ödemesi yapılmaktadır.
(*) Proje yürütücüsü / araştırmacı / danışmanlara; proje yürütücüsünün, 3001 projesi yürürlükte iken veya proje sonuçlandıktan sonra 2 yıl içinde TÜBİTAK-ARDEB tarafından yürütülmekte olan 1001, 1003, 1005,3501,1007, COST ve ikili işbirliği (sadece seyahat desteği alınan projeler hariç) programları kapsamında bir projesinin desteklenmesi durumunda PTİ verilir.
Web Adresi: 3001 – Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programının amacı;
A) beşeri bilimlerin veri toplama ve analiz yoluyla durum tespiti çalışmalarının bulguları ile bulgular ışığında bilime yenilikçi katkılar yapacak yöntemler, yaklaşımlar ve yorumların geliştirilmesi;
B) kamu politikalarının geliştirilmesi süreçlerinde bilimsel temellerin oluşturulması;
C) teknolojik ilerlemelerin sosyal etkilerinin ortaya konulması amacıyla yapılandırılmış;
Çıktı ve etki odaklı sosyal ve beşeri bilim araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenerek ülkemizde toplumsal ve kamusal fayda sağlanmasıdır.
PROJE SÜRESİ: Proje süresi en fazla 24 aydır.
PROJE BÜTÇESİ: Proje destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve Kurum hissesi hariç) yıllık bütçe sınırlaması olmaksızın 700.000 TL’dir.
Web Adresi: 3005 – Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma
Kariyer Geliştirme Programı’nın (3501) amacı; kariyerlerine yeni başlayan doktoralı bilim insanlarının çalışmalarını proje desteği vererek teşvik etmektir. 21. yüzyılın akademik önderliğini yüklenecek genç araştırmacıların çalışmaları desteklenerek, hem genç bilim insanlarının kariyerlerini araştırmacı ve eğitimci olarak en iyi şekilde sürdürmeleri, hem de bilimsel düzeyimizin geliştirilmesi ve bilimin ülke kalkınmasındaki rolünün artırılması amacına yönelik bir programdır.
PROJE SÜRESİ: Proje süresi en fazla 36 aydır.
PROJE BÜTÇESİ: Proje destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve Kurum hissesi hariç) yıllık bütçe sınırlaması olmaksızın 1.000.000 TL’dir.
Web Adresi: 3501 – Kariyer Geliştirme Programı | TÜBİTAK | Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu
Hesabınıza giriş yapın