Program kapsamında, lisans, yüksek lisans ve doktora bursları vermekte, girişimcilik ve yenilikçilik alanında lise ve üniversite düzeyinde yarışmalar düzenlemekte, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen doktora ve doktora sonrası araştırmalar için destek sağlamakta, yurt dışında çalışmakta olan bilim insanlarının /araştırmacıların Türkiye’ye gelmesini teşvik etmekte, lisansüstü öğrencilerin, çeşitli alanlardaki gelişmelerinin izlenmesi amacıyla düzenlenen yaz okulu programlarına katılımlarını desteklemekte, bilim insanlarının/araştırmacıların yurt içi ve yurt dışı bilimsel toplantılara katılımı için destek sağlanmaktadır.
Program kapsamında; Ülkemizin bilim temelli bilgi ve teknoloji üretimi ve bunun için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynaklarının gelişimi süreçlerine katkı sağlamak amacıyla, doktora derecesi veya tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik eğitimi derecesine sahip veya ilgili dereceye sahip olacak olan araştırmacılara doktora sonrası çalışmalarını yurt içinde eğitim veren devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında, 6550 kapsamında yeterlik almış araştırma altyapılarında*, kamu araştırma enstitülerinde, Ar-Ge veya tasarım merkezine sahip özel sektör kuruluşlarında** veya teknoparklar bünyesinde Türkiye’de yerleşik sermaye şirketlerinde sürdürebilmeleri için destek verilir.
*6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında yeterlik almış araştırma altyapılarıdır.
*5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge veya tasarım merkezi belgesi almış Ar-Ge birimlerine sahip Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri veya 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında teknoparklar içerisinde faaliyet gösteren Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleridir.
Başvuru linki: 2218 – Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı
Program kapsamında; yeterlik sınavını geçmiş ve tez önerisi kabul edilmiş T.C. vatandaşı doktora/tıpta uzmanlık/sanatta yeterlik öğrencilerine, tezleriyle ilgili yurt dışında araştırma imkânı sağlamak için destek verilmektedir. Bu çağrı duyurusu Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Bursuna ilişkin her türlü işlem ve yükümlülükleri kapsar. TÜBİTAK işbu çağrı duyurusu üzerinde değişiklik yapma hakkını her zaman saklı tutar.
Program kapsamında, doktora derecesi veya tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik eğitimi derecesine sahip yurt dışında araştırmalar yapacak olan bilim insanları desteklenmektedir. Bu çağrı duyurusu Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programına ilişkin her türlü işlem ve yükümlülükleri kapsar. TÜBİTAK işbu çağrı duyurusu üzerinde değişiklik yapma hakkını her zaman saklı tutar.
Ülkemizin bilim temelli bilgi ve teknoloji üretimi ve bunun için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynaklarının gelişimi süreçlerine katkı sağlamak amacıyla, doktora derecesi veya tıpta uzmanlık derecesine sahip genç araştırmacıların doktora sonrası çalışmalarını Prof. Dr. Aziz Sancar’ın akademik danışmanlığında ve Prof. Dr. Aziz Sancar’ın araştırma laboratuvarında sürdürmek isteyen genç bilim insanları desteklenmektedir. Program kapsamında, doktorasını tamamlamış veya araştırma başlangıcına kadar doktoradan mezun olabilecek durumda olan bilim insanları desteklenmektedir. Bu çağrı duyurusu 2219-Aziz Sancar Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programına ilişkin her türlü işlem ve yükümlülükleri kapsar. TÜBİTAK işbu çağrı duyurusu üzerinde değişiklik yapma hakkını her zaman saklı tutar.
Program kapsamında; a. Ülkemiz bilim ekosistemine katkıda bulunmak üzere yurt dışındaki üniversitelerde veya araştırma kuruluşlarında çalışmakta olan alanlarında öncü Türk bilim insanları başta olmak üzere bilim insanlarının Türkiye’ye gelmelerini teşvik ederek, araştırma yapma, laboratuvarda çalışma, ürün geliştirme, konferans/kongre düzenleme, seminer verme, kısmi zamanlı eğitim verme, ortak proje yazma gibi her türlü akademik ve Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirmesine olanak sağlanması, b. Konuk bilim insanlarının Akademik izin döneminde (sabbatical) Türkiye’deki Üniversite ve Enstitülerde her türlü akademik ve Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirmesine olanak sağlanması, amacıyla destek verilecektir. “Yapay Zeka alanındaki başvurular için destek taban puanı ayrı belirlenerek, bu alandaki başvurulara avantaj sağlanacaktır.” Başvuru aşamasında Etkinliğin / Araştırmanın Alanı kısmındaki “Bilimsel ve Teknolojik Alan Listesi” seçeneğinden ara kısmına “Yapay” yazarak “Yapay Zeka, Bilgisayarda Öğrenme Ve Örüntü Tanıma” alanının seçilmesi gerekmektedir. Bu çağrı duyurusu konuk/akademik izinli bilim insanlarının Türkiye’deki her türlü akademik ve Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesine ilişkin her türlü işlem ve yükümlülükleri kapsar. TÜBİTAK işbu çağrı duyurusu üzerinde değişiklik yapma hakkını her zaman saklı tutar.
Program kapsamında ülkemiz açısından stratejik öneme sahip araştırma alanlarında yürütülecek projelere katkı sağlamak üzere, alanlarında yaptıkları üst seviye bilimsel ve/veya teknolojik çalışmalar ile temayüz etmiş ve yurt dışında çalışma deneyimi olan başta Türk bilim insanları olmak üzere nitelikli araştırmacıların yurt dışından Türkiye’ye gelmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını Türkiye’nin önde gelen devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında, 6550 kapsamında yeterlik almış araştırma altyapılarında, kamu araştırma enstitülerinde, Ar-Ge veya tasarım merkezine sahip özel sektör kuruluşlarında veya teknoparklar bünyesinde Türkiye’de yerleşik sermaye şirketlerinde sürdürebilmeleri için destek verilir. Yapay zeka alanında çalışan araştırmacılar için destek taban puanı ayrı belirlenerek, bu alanda çalışan araştırmacılara avantaj sağlanacaktır. Bu çağrı duyurusu, programa başvuran ve/veya desteklenen araştırmacılar ile ilgili işlem ve yükümlülükleri kapsar.
Program kapsamında ülkemiz açısından stratejik öneme sahip araştırma alanlarında yürütülecek projelere katkı sağlamak üzere, alanlarında yaptıkları üst seviye bilimsel ve/veya teknolojik çalışmalar ile temayüz etmiş ve yurt dışında çalışma deneyimi olan başta Türk bilim insanları olmak üzere 40 yaş altındaki genç araştırmacıların yurt dışından Türkiye’ye gelmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını Türkiye’nin önde gelen devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında, 6550 kapsamında yeterlik almış araştırma altyapılarında, kamu araştırma enstitülerinde, Ar-Ge veya tasarım merkezine sahip özel sektör kuruluşlarında veya teknoparklar bünyesinde Türkiye’de yerleşik sermaye şirketlerinde sürdürebilmeleri için destek verilir. Yapay zeka alanında çalışan araştırmacılar için destek taban puanı ayrı belirlenerek, bu alanda çalışan araştırmacılara avantaj sağlanacaktır. Bu çağrı duyurusu, programa başvuran ve/veya desteklenen araştırmacılar ile ilgili işlem ve yükümlülükleri kapsar.
2236 Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı Avrupa Birliği Komisyonu Ufuk 2020 Marie Sklodowska-Curie Aksiyonları kapsamında AB Yürütme Ajansı ile yapılan sözleşme kurallarına göre yürütülmektedir. Program kapsamında alanında tecrübeli araştırmacıların araştırma projelerini Türkiye’nin önde gelen akademi veya sanayi kurum ve kuruluşlarında yürütmeleri ve ülkemizin tecrübeli araştırmacılar için cazibe merkezi haline getirilmesi için destek verilmektedir.
2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı, bilimsel/teknolojik alanlarda ülkemiz açısından çığır açıcı nitelikte gelişmeler sağlamaya yönelik hedefler içeren, alanında önemli boşlukları giderebilme ve araştırmacılara yeni bir bakış açısı sunan, önemli bir keşif ve/veya buluş yapma potansiyeli olan projeleri gerçekleştirecek yurtiçindeki bilim insanlarının çalışmalarının Türkiye’de sürdürülebilirliğinin sağlanmasına ve bu nitelikte sunulacak projelerine destek vermeyi amaçlar.
Bu çağrının amacı, Avrupa Birliği fonlarından ülkemize geri dönüş oranını artırmak için araştırmacıların önemli bir keşif ve/veya buluş yapma potansiyeli içeren projelerini iyileştirmek/güçlendirmek ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC)’den destek alabilmelerini sağlamak için destek vermektir. Bu program kapsamında hibe destek olarak araştırma projesi desteği sağlanır.
2247-D Ulusal Genç Liderler Programı kapsamında bilimin ve teknolojinin her alanında ülkemiz açısından çığır açıcı nitelikte gelişmeler sağlamaya yönelik hedefler içeren, alanında önemli boşlukları giderebilme ve araştırmacılara yeni bir bakış açısı kazandırabilme fırsatı sunan, önemli bir keşif ve/veya buluş yapma potansiyeli olan projelere ve bu projeleri gerçekleştirecek olan yurt içindeki genç bilim insanlarının çalışmalarının Türkiye’de sürdürülebilirliğinin sağlanmasına ve bu nitelikte sunulacak projelerine destek verilecektir.
Bu çağrının amacı, Avrupa Birliği fonlarından ülkemize geri dönüş oranını artırmak için araştırmacıların önemli bir keşif ve/veya buluş yapma potansiyeli içeren projelerini iyileştirmek/güçlendirmek ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC)’den destek alabilmelerini sağlamak için destek vermektir. Bu çağrı duyurusu, programa başvuran ve/veya bu program kapsamında desteklenen araştırmacılar ile ilgili işlem ve yükümlülükleri kapsar.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB), bilim temelli bilgi ve teknoloji üretimi ile milli teknoloji hamlesine ve bunun için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının gelişimi süreçlerine katkı sağlamak amacıyla destekleyici ve teşvik edici programlar yürütmektedir. Bu çağrı kapsamında, Lisans öğrencilerinin (STAR Lisans) bilimsel araştırma projelerinde bilimsel etik kuralları gözeterek görev alması ve yaratıcılık, mühendislik, problem çözme ve entelektüel becerilerini geliştirmeleri, Öğretmenlerin (STAR Öğretmen) mesleki bilgi ve becerilerinin gelişimini desteklemek ve bilimsel araştırma süreçlerine dair bilgi, görgü ve deneyimini artırmak amacıyla bilimsel araştırma projelerinde bilimsel etik kurallarını gözeterek görev alması hedeflenmektedir. Bu kapsamda TÜBİTAK Merkez ve Enstitülerinde yürütülen projeler ile TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma projelerinde veya Yükseköğretim Kurulu’nun araştırma üniversitelerine yönelik başlattığı Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) tarafından desteklenen araştırma projelerinde görev alacak lisans öğrencilerine burs ayrıca öğretmenlere destek imkanı sağlamak amacıyla proje yürütücülerinden projelerinde görev almak üzere bursiyer talepleri alınacaktır. Bu çağrı duyurusu, Stajyer Araştırmacı Burs Programı* kapsamında STAR Programı Proje Yürütücüsü Talep Çağrısına başvuran ve/veya bu programdan destek almaya hak kazanan ve destek alan kişilerle ilgili işlem ve yükümlülükleri kapsar. TÜBİTAK işbu çağrı duyurusu üzerinde değişiklik yapma hakkını her zaman saklı tutar.
İslâm bilim ve teknoloji tarihinin karanlıkta kalan dönem, isim, eser ve öğretilerini gün yüzüne çıkarmak üzere gösterdiği büyük gayretle gelecek nesiller için çok kıymetli bir bilimsel miras bırakmış olan Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in yapmış olduğu çalışmalara devamlılık sağlamak ve aziz hatırasını yaşatmak amacıyla “TÜBİTAK BİDEB Prof. Dr. Fuat SEZGİN Bursları” hazırlanmıştır.
“Bilim Tarihi” ile ilgili alanlarda çalışma yapan yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacılar desteklenecektir.
Hesabınıza giriş yapın