TÜBİTAK Bilim Söyleşileri Başvuruları Başladı

AR DEK

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı tarafından 2014 yılında başlatılan Bilim Söyleşileri, alanında uzman bilim insanlarını; ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenciler ve bilimsel gelişmeleri yakından takip eden tüm vatandaşlarımız ile bir araya getiren, yaklaşık 1 -1,5 saat süren giriş, sunum ve soru-cevap olmak üzere üç bölümden oluşan etkinliklerdir. Söyleşiler, tamamen bilimsel içerikte olup, dinleyicilerin bilime olan ilgilerini ve bilim iletişimini artırmayı amaçlar.

Konuşmacı, tematik konu kapsamında gerçekleştirdiği çalışmaların kapsam ve içeriğini anlaşılır bir şekilde açıklar. Dinleyicileri bilimsel içerikli tartışmalara teşvik ederek konuya ilgi göstermelerini sağlamaya çalışır. Söyleşilerde; dinleyenlere olabildiğince fazla bilgi aktarımı yerine onların basit bilimsel ve teknolojik olguları fark etmeleri sağlanarak, merak duygularının, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin tetiklenmesi amaçlanır.

Bu çerçevede, Bilim Söyleşileri ile toplumda bilim farkındalığını ve bilim okuryazarlığını geliştirmeyi amaçlamanın yanı sıra, toplumun bilim dünyası ile doğrudan etkileşiminin artırılması da hedeflenmektedir. Söyleşi içeriği ve sunum tekniği dinleyicilerin düzeyine uygun olarak belirlenir, dinleyicilerin bilime olan ilgilerini artırmak için çoklu ortam tasarım ilkelerinin dikkat edildiği etkileşimli bir sunum yapılır.

Türkiye’deki üniversitelerde öğretim üyesi, doktorasını tamamlamış öğretim görevlisi ya da araştırma görevlisi olarak görev yapan bilim insanları “Konuşmacı” olarak belirtilen tarihlerde başvuru yapabilir. Konuşmacı, bir başvuru döneminde en fazla beş (5) söyleşi için başvuruda bulunabilir.

SÖYLEŞİ TAKVİMİ

Çevrim içi Başvuru Dönemi (Konuşmacı ve Ev Sahibi Okul/Kurum) 6 Aralık 2024 – 3 Ocak 2025 (Saat:17.30)
Söyleşi DönemiMart – Mayıs 2025  

Başvurular, konuşmacı ve ev sahibi okul/kurum tarafından birbirinden ayrı olarak https://bilimtoplum-pbs.tubitak.gov.tr/ adresinde belirtilen tarihler arasında yapılır.