ULUSLARARARASI DESTEK SAĞLAYAN DİĞER KURULUŞLAR

Küresel Çevre Fonu (Global Environment Facility), aşağıdaki çevre koruma odak alanlarında yapılan projelere finansal destek vermektedir:

  • Biyoçeşitlilik,
  • İklim değişikliği,
  • Arazi bozunumu,
  • Uluslararası sular,
  • Kimyasallar ve Atık

GEF projelerinde GEF tarafından yetkilendirilmiş uluslararası kuruluşlar (ajanslar) projelerde yürütücü olarak görev yapmaktadır. Ülkemizin hali hazırda işbirliği içerisinde çeşitli çalışmalar yürüttüğü FAO, UNDP, UNEP, UNIDO, IFAD, Dünya Bankası gibi kuruluşlar GEF yetkili ajansları arasındadır. Bu sayede hibenin yanı sıra söz konusu ajansların uzmanlık ve teknik desteğinden yararlanabilme imkanı mevcuttur. Projeler ulusal düzeyin yanı sıra, bölgesel ve küresel düzeyde olabilmektedir.

Detaylı Bilgi için Web Adresi: https://www.thegef.org/projects-operations/country-profiles/turkiye

Türkiye FAO’nun 6 Nisan 1948’den beri üyesi bulunmakta olup, son yıllarda ilişkilerimiz güçlü bir şekilde gelişmektedir. Yakın zamana kadar FAO’nun teknik kapasitesinden faydalanan bir konumda olan ülkemiz, son zamanlarda FAO’ya finansman ve işbirliği bakımından katkılarda bulunma yönünde önemli adımlar atmıştır. Bu kapsamda Örgüt bütçesine sağlanan yıllık katkının yanı sıra FAO-Türkiye Ortaklık Programı (FTPP) çerçevesindeki projelere gönüllü katkı sağlanmaktadır.

Detaylı bilgi için  TC Tarım ve Orman Bakanlığı, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanlığı ile irtibat kurulabilir.

Bilim, endüstri ve toplumdan gelen önemli ve acil soruları ele alan kuruluş, bu amaçla uzun vadeli en yeni araştırmaları altı stratejik alanda düzenlemektedir. Zamanımızın büyük sorularına yanıt arayışındadırlar. Örneğin, gelecekte enerjimizi üretmek için hangi kaynakları kullanacağız? Hareketliliği nasıl iklim dostu hale getirebiliriz? Daha önce tedavi edilemeyen hastalıklara hangi tedaviler yardımcı olacak? Hedefleri: Uzun vadede insan yaşamının temelini güvence altına almak ve rekabetçi bir ekonomi için teknolojiler geliştirmektir.

Açık Çağrılar için Web Adresi: https://www.helmholtz.de/en/research/current-calls-for-applications

DAAD, uluslararası öğrenci ve araştırmacı değişimi için dünyanın en büyük finansman kuruluşudur. DAAD, 2023 yılında dünya çapında 140.000’den fazla Alman ve uluslararası akademisyeni finanse etmiştir. Finansman teklifleri, lisans öğrencileri için yurtdışında bir yıldan doktora programlarına, stajlardan misafir öğretim üyeliğine ve bilgi toplama ziyaretlerinden yurtdışında yeni üniversitelerin kurulmasına yardımcı olmaya kadar uzanıyor. Gönüllü, bağımsız seçici komiteler fonlara karar vermektedir. Seçici kurul üyeleri DAAD Yönetim Kurulu tarafından belirli atama ilkelerine göre atanır. DAAD, Alman yükseköğretim kurumlarının uluslararası faaliyetlerini pazarlama hizmetleri, yayınlar, etkinliklerin düzenlenmesi ve eğitim kursları yoluyla destekler.

Detaylı Bilgi için Web Adresi: https://www.daad.de/en/

Kanada’nın dış ilişkiler ve kalkınma çabalarının bir parçası olarak Uluslararası Kalkınma Araştırma Merkezi (IDRC), küresel değişimi yönlendirmek için gelişmekte olan bölgelerde ve bu bölgelerle birlikte araştırma ve yeniliği desteklemekte ve finanse etmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde yüksek kaliteli araştırmalara yatırım yapmakta, araştırmacılar ve politika yapıcılarla bilgi paylaşmakta ve daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir dünya inşa etmek için küresel ittifakları harekete geçirmektedir.

IDRC Destek ve Çağrılar için Web Adresi: https://www.idrc-crdi.ca/en/funding

 

Özellikle yoksul halka yardıma yönelik kırsal kalkınma projelerine düşük faizli ve uzun vadeli kredi sağlanması amacıyla kurulmuş olup belirli temalarda çeşitli projeleri gerçekleştirmektedir.

Detaylı Bilgi için Web Adresi: https://www.ifad.org/en/

Uluslararası Kültürel Çeşitlilik Fonu (IFCD), 2005 tarihli Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi’nin 18. Maddesi uyarınca kurulmuş çok donörlü bir fondur. Amacı, 2005 Sözleşmesine Taraf olan gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmayı ve yoksulluğun azaltılmasını teşvik etmektir.

Bunu, dinamik bir kültür sektörünün ortaya çıkmasını teşvik etmeyi amaçlayan projelere destek vererek, öncelikle kültürel ifadelerin çeşitliliğini koruyan ve teşvik eden politika ve stratejilerin tanıtılmasını ve/veya hazırlanmasını kolaylaştıran faaliyetlerin yanı sıra uygulanabilir kültür endüstrilerini destekleyen kurumsal altyapıların güçlendirilmesi yoluyla yapar. IFCD, Güney-Güney ve Kuzey-Güney-Güney işbirliğini teşvik ederken, kültürel alanda somut ve sürdürülebilir sonuçların yanı sıra uygun olduğunda yapısal etkilerin elde edilmesine katkıda bulunur.

Başvurular için Web Adresi: https://www.unesco.org/creativity/en/ifcd/apply

Uluslararası Bilim Ortaklıkları Fonu (ISPF), uluslararası araştırma ve işbirliğine yönelik iddialı ve uzun vadeli bir yaklaşımdır. Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı (DSIT) tarafından yönetilen bir fondur. Fon, ortak küresel araştırma ve inovasyon sorunlarını çözerek refahı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu, aşağıdaki amaçlarla uluslararası ortaklarla yakın işbirliği içinde çalışılarak gerçekleştirilecektir. UKRI, fonu sağlayan ortak kuruluşlardan biridir.

Web Adresi: https://www.ukri.org/what-we-do/browse-our-areas-of-investment-and-support/international-science-partnerships-fund/

Uluslararası İklim Girişimi son yıllarda iklim eylemini ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını teşvik eden merkezi bir program haline geldi. Almanya, IKI aracılığıyla 2008 yılından bu yana iklimin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulunmakta ve böylece uluslararası toplum içindeki uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmektedir.

Destekler için Web Adresi: https://www.international-climate-initiative.com/en/find-funding

Robert Bosch Stiftung sağlık, eğitim ve küresel sorunlar alanlarında faaliyet göstermektedir. Sağladığı fonlarla adil ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışmaktadır. Vakfın kökleri girişimci ve kurucu Robert Bosch’un mirasına dayanmaktadır. Robert Bosch Stiftung eğitim, sağlık ve küresel sorunlar alanlarındaki girişimleri desteklemek için çok çeşitli fonlama araçları kullanmaktadır.

Destekler için Web Adresi: https://www.bosch-stiftung.de/en/support-we-offer

Newton Fonu, bilim ve inovasyon ortaklıkları yoluyla ortak ülkelerde ekonomik kalkınmayı ve refahı teşvik eder. Bilim ve inovasyon kapasitesinin güçlendirilmesine ve yoksulluğun azaltılmasını desteklemek için daha fazla finansman sağlanmasına yardımcı olur. Birleşik Krallık İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı (BEIS) tarafından yönetilmekte ve 16 ortak ülke ile işbirliği içinde 15 Birleşik Krallık uygulama ortağı aracılığıyla yürütülmektedir.

Türkiye’de Newton Fonu, Newton-Katip Çelebi Fonu olarak uygulanmakta ve hem Birleşik Krallık hem de Türk hükümetleri tarafından desteklenmektedir. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Türkiye’deki ana uygulama ortağıdır ve British Council da programın Birleşik Krallık’taki uygulama ortaklarından biridir.

Web Adresi: https://www.gov.uk/government/publications/newton-fund-building-science-and-innovation-capacity-in-developing-countries/newton-fund-building-science-and-innovation-capacity-in-developing-countries

Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak yoksulluğun ortadan kaldırılması, eşitsizliklerin ve dışlanmanın azaltılması, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakların temini için çalışmaktadır. Ülkelere sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için politikalar, kurumsal kapasite inşa etme vb. konularda yardımcı olmayı amaçlar. UNDP Türkiye 3 temel alanda ilerleme kaydetmek için çalışmaktadır: Kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme, kapsayıcı ve demokratik yönetişim, iklim değişikliği ve çevre.

Detaylı Bilgi için Web Adresi: https://www.undp.org/tr/turkiye

UNEP çalışmalarını yedi tematik alanda devam ettirmektedir. Bunlar, iklim değişikliği, afetler ve çatışmalar, ekosistem yönetimi, çevresel yönetim, kimyasallar ve atıklar, kaynak etkinliği ve çevre değerlendirmesidir. UNEP’in bütçesini ülkelerin sağladığı gönüllü katkı ile finanse edilen Çevre Fonu oluşturmaktadır.

Detayli Bilgi için Web Adresi: https://www.unep.org

Wellcome Trust yaşam, sağlık ve esenlikle ilgili araştırmaları desteklemektedir ve dünya çapında üç sağlık sorununu ele almaktadır: ruh sağlığı, bulaşıcı hastalıklar ve iklim ve sağlık. Yeni bilgi ve anlayış yoluyla yaşamı, sağlığı ve refahı iyileştirmeye yönelik araştırmaları finanse etmektedirler.

Destekler için Web Adresi: https://wellcome.org/grant-funding

BM’nin özerk uzman kuruluşlarından biri olma özelliği kazanmış, gelişmekte olan ülkelere düşük faizli borç, sıfır ya da düşük faizli kredi ve hibe desteği veren bir kuruluştur. Ülkemizle merkezi yönetim, sağlık, bankacılık, enerji, sulama ve drenaj, diğer su temini, su sanitasyonu ve atık yönetimi gibi sektörlerde işbirliği yapan kuruluş, küçük ve orta ölçekli işletme desteği, rekabet politikası, kırsal kalkınma ve altyapı, iklim değişikliği, çevre sağlığı gibi konularda işbirliği yapmaktadır.

Detaylı Bilgi için Web Adresi: https://www.worldbank.org/tr/country/turkey

Uluslararası Dünya Kanser Araştırma Fonu, insanları sağlıklı tutmanın ve hastalıkları önlemelerine ve hayatta kalmalarına yardımcı olmanın yollarını belirlemek ve anlamak için araştırmalara fon sağlamanın gerekli olduğuna inanmaktadır. Diyet, beslenme (vücut kompozisyonu dahil) ve fiziksel aktivitenin kanserden korunma ve hayatta kalma üzerindeki etkilerine ilişkin hayati önem taşıyan projeleri finanse etmektedir.

Destekler için Web Adresi: https://www.wcrf.org/research-we-fund

(Doktora sonrası ve deneyimli araştırmacılar için fellowship programı)

Humboldt Vakfı, deneyimli araştırmacılar için yılda yaklaşık 500 Humboldt Araştırma Bursu vermektedir. Her uyruktan tecrübeli araştırmacılar programa başvuru yapabilmektedir. Mart, Temmuz ve Kasım aylarında seçim komitesi tarafından başvurular toplanmaktadır.

Araştırma Süresi: 6-24 ay

Alexander von Humboldt Vakfı’na online olarak istediğiniz zaman başvurabilirsiniz.

Yurtdışından üstün niteliklere sahip, doktorasını tamamlamış olan, akademik çalışma deneyimi bulunan araştırmacılar başvurabilir.  Başvuru sahipleri araştırma konularını ve akademik ev sahiplerini kendileri seçebilmektedirler. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantılardan faydalanabilirsiniz.

Web Sayfası: https://www.humboldt-foundation.de/en/apply/sponsorship-programmes/humboldt-research-fellowship

Program Bilgisi (pdf)